Häst i stall. Foto: Scanpix/Marc Femenia
Ridsport

Ridskolor får pengar

”Det är nästan omöjligt att bedriva ridskola utan kommunalt stöd”
1:21 min

Nu ska kommunerna satsa på ridskolorna och en tredjedel av drygt 100 tillfrågade ska satsa pengar på ridanläggningar.

De oväntade resultatet har Ridskolornas riksorganisation fått när de frågat om ridskolornas roll i kommunplaneringen.

– Det spontana intrycket vi har fått av enkäten är mycket positivt. Kommunerna är positiva till ridskoleverksamhet, säger Eva Netterberg som är vice ordförande i Ridskolornas riksorganisation.

En tredjedel av alla kommuner planerar att utveckla befintliga ridanläggningar och en tiondel ska bygga ny ridanläggning enligt undersökningen.

Ridskolor räknas numer som en viktig del i en kommuns fritidsutbud även om det är långt kvar till att kommunerna satsar lika mycket på tjejsporter som på killsporter.

I vårt område har bland annat Åmål byggt ett nytt ridhus och Vänersborg satsar pengar på en ny anläggning vid Brätte ridskola. Kommunernas engagemang är nödvändigt.

– Det är jätteviktigt. Ridskoleverksamheten skiljer sig mycket från andra fritidsverksamheter eftersom hästarna är central i verksamheten. Det kräver personal och det blir stort slitage på byggnaderna.

– Det är resurskrävande. Det är i princip omöjligt att bedriva en ridskola som är öppen för allmänheten utan kommunernas stöd, säger Eva Netterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".