S-krisen

Socialdemokraterna är självkritiska

0:25 min

Medan jakten på en ny partiledare pågår för fullt kommer nu Socialdemokraternas kriskommission med sin slutrapport. Mer inflytande för medlemmarna, öppnare valberedningsprocess och bantad partistyrelse finns bland förslagen.

Självkritiken är massiv i rapporten från en av arbetsgrupperna inom kriskommissionen, uppger Svenska Dagbladet, som läst en av rapporterna. Socialdemokraterna beskrivs som ett parti med dåligt självförtroende som tappat initiativet i debatten och ägnar sig åt "inåtblickande navelskåderi".

Gruppen vill öka medlemmarnas inflytande, öppna valberedningsprocessen och banta partistyrelsen.

SSU välkomnar de förslag som förts fram i rapporten. Men ungdomsförbundet vill gå längre när det gäller maktfördelning och val till partiledningen.

"Socialdemokraterna behöver ett nytt reformprogram för organisationen med mer öppenhet och en fördelning av makten. Vi kan inte ha företrädare som sitter 20 år i parlamenten. SSU vill se tidsbegränsade uppdrag för alla förtroendevalda inom Socialdemokraterna", säger Jytte Guteland, förbundsordförande i SSU, i en skriftlig kommentar.

SSU kräver bland annat att "fler yngre och nya äldre" får plats i partiledningen och att extra kongressen i mars också väljer ett nytt verkställande utskott och en ny partistyrelse.

TT

Höjda skatter föreslår kriskommissionen

Johanna Fransson från SSU. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst

#text=4351089# från Strömstad håller med Socialdemokraternas kriskommission att partiet kan behöva gå till val på höjda skatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista