Arena Vänersborg

Svårt att väcka åtal

1:34 min

Nu är polisutredningen om Arena Vänersborg klar. Men det är tveksamt om någon kan ställas till svars för att miljonerna skenade iväg under byggets gång.

– När det handlar om förtroendevalda personer som i det här fallet, är det svårt att styrka brott, säger Erold Coleman, kriminalinspektör i Vänersborg.

Polisens utredning har letts av kriminalinspektör Erold Coleman i Vänersborg som undersökt flera polisanmälningar om tjänstefel eller trolöshet mot huvudman. Det han kommit fram till är att kostnaderna för arenabygget har gått helt över styr.

Han kommer också fram till att projektledaren för arenabygget, S Anders Larsson, inte har informerat styrgruppen om byggets utveckling så som han skulle göra enligt avtal med byggets huvudentreprenör WSP.

Men för att det ska vara trolöshet mot huvudman krävs att det finns uppsåt att skada huvudmannen, i det här fallet kommunen:

– Vi ska alltså bevisa att denne har förstått innebörden av det han har gjort, och förstått konsekvenserna men gjort det ändå. I det här fallet är det svårt att bevisa att det funnits uppsåt att skada kommunen.

Coleman menar att, även om kostnaden vida överstiger det som var sagt från början, har ju bygget slutförts:

– Det står ju en arena där. Jag kan inte bedöma om det är värt de pengarna, men man har ju fått en vara för det beloppet.

Den andra brottsrubriceringen som utretts, tjänstefel, kräver att man kan visa att någon gjort fel i sin myndighetsutövning, så att den enskilde, i det här fallet skattebetalarna, lidit skada.

– Men här handlar det om förtroendevalda personer som har medel att förfoga över.

Erold Coleman menar att besluten om arenabygget har fattats på olika nivåer i kommunen. S Anders Larsson som var ordförande i barn- och ungdomsnämnden, utsågs till projektledare och fick mandat att fatta beslut under resans gång:

– Dåliga affärer behöver inte vara ett brott, säger Coleman.

Erold Coleman har utrett polisanmälningarna i ett och ett halvt år. Han har gått igenom tusentals dokument och har nu lämnat en utförlig utredning i frågan till chefsåklagare Sune Johansson. Senast den 23 februari ska Sune Johansson ha tagit ställning till om han ska väcka åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista