Håkan Eklund. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst
Uddevalla

Ingen panik manar Jägareförbundet

Håkan Eklund: ”Sans och balans”
1:31 min

Trots att den nya parasiten dvärgbandmasken kan spridas till hundar och till oss människor manar Svenska Jägareförbundet Väst till lugn.

– Jag tror inte att man ska överdriva faran med masken, men man får ändra beteende när man plockar svamp och bär i naturen, säger Håkan Eklund från Svenska Jägareförbundet Väst.

Det viktigaste att göra nu är att hålla sig lugn, säger Håkan Eklund och följa de instruktioner som Statens veterinärmedicinska anstalt kommer med.

– Det handlar om god hygien, använd engångshandskar om du kommer i kontakt med en räv som är skjuten. Ta säcken du ska lägga räven i och vänd upp och ner på den som när du ska plocka upp bajs efter hunden, säger Håkan Eklund.

Det är i trakterna kring Lane-Ryr i Uddevalla kommun som Jägareförbundet koncentrerar sig mest på, när de samlar in rävar som jägare skjutit eller de rävar folk kanske sett vid sidan av vägen.

Det är inte första gången Håkan Eklund samarbetar med SVA när det gäller farliga maskar i rävar. För inte så länge sedan hittade man rävar på Kosteröarna som hade fransk hjärtmask.

– Franska hjärtmasken går inte på folk på det viset. Den är mer dödlig på hundar. Dvärgbandmasken tar längre tid på sig. Om en människa blir smittad kan det ta upp till 20 år innan man märker det, säger Håkan Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".