1 av 3
Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst
2 av 3
Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst
3 av 3
Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst
Åmål

Stoppsignal lyser för ångloken

1:19 min

I sommar blir det ingen ånglokstrafik på museijärnvägen mellan Åmål och Svanskog.

En av orsakerna är det kraftiga regnet 2009 då en del av banan spolades bort. Banan blev reparerad med hjälp av sponsorer och ett omfattande ideellt arbete. Då blev underhållet på resten av banan eftersatt.

– Det har gjort att vi inte kan hålla banan i ett sådant skick att det vi säkert kan genomföra tågrafik med betalande resenärer, säger Dan Berglund som är ordförande i Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg.

Museijärnvägen är en bland de längsta i landet på drygt två mil. Järnvägssällskapet är litet med få ideella som kan arbeta. Det krävs stora insatser för att underhålla själva järnvägen och alla lok med vagnar. Från 1997 till 2009 hölls museitrafiken igång med bortåt 20 tågdagar per år. I framtiden bjuds det bara dressin på spåret för allmänheten.

Det krävs många tågentusiaster för att åter få igång museitrafik.

– Den absolut viktigaste frågan är att få fler medlemmar. Vi måste bygga upp verksamheten och rekrytera flera intresserade. Då kan det hända att vi om några år återigen kan ha trafik mellan Åmål och Svanskog, säger Dan Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista