Västra Götaland

Högerblocket kampanjar tillsammans

1:04 min

De borgerliga partierna planerar nu för en delvis gemensam valkampanj inför omvalet till regionen, som troligen ska hållas det 15 maj.

De borgerliga partierna i regionen planerar nu för en gemensam valkampanj inför omvalet, som troligen ska hållas den 15 maj.

Det blir i så fall första gången sedan Västra Götalandsregionen bildades.

– Nu har vi ju en allians även här i Västra Götaland, och vi kommer att söka stöd för en alliansmajoritet som ett alternativ till den rödgröna röra med stöd av Sjukvårdspartiet som just nu har ledningen, säger Johnny Magnusson, ledare för Moderaterna i Västra Götaland.

Blir det en gemensam kampanj med valstugor, gemensamt material med mera?

– Det kommer nog att bli en del sådant, ja, säger Magnusson.

Moderaterna är det parti som har mest att vinna på en gemensam borgerlig valkampanj. Det har inte funnits någon borgerlig allians alls i regionen, eftersom kollegorna i Folkpartiet och Centern fått vara med och styra tillsammans med Socialdemokraterna. Men till skillnad från tidigare val så är alltså samtliga borgerliga partier i opposition nu.

– Vi har ju haft möjlighet i alla val att ha en gemensam borgerlig kampanj, men då har ju C och Fp suttit tillsammans med Socialdemokraterna i majoritet, säger Monica Selin, regionråd för kristdemokraterna.

– Då tycker jag väl att det har varit naturligt för dem att inte ta ställning så tydligt som man nu har möjlighet att göra.

Valkampanjen måste bli billig

Foto: Bosse Adriansson/SR Väst

Kristdemokraternas Monica Selin tror att det kan bli svårt för partierna att ladda om inför en ny valkampanj. Och det är heller inte säkert att de finns pengar att driva kampanj med.

Cecilia Bergil

cecilia.bergil@sverigesradio.se
0522-67 00 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista