Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Elever varnas för laserpekare

"Alla färger är lika farliga"
1:12 min

Landets skolor kommer att få brev från Strålsäkerhetsmyndigheten om hur farliga laserpekare är. Allt för att varna ungdomar för att använda dem för att skämta eller skrämmas.

Vi har haft flera laser-attacker i vårt område senaste året. Senast i januari fick en busschaufför i Trollhättan avbryta sin tur, för att någon sköt på honom med grön laser.

 Antalet sådana attacker med stark laser har femdubblats de senaste åren i Sverige.

I brevet till skolorna förklarar Strålsäkerhetsmyndigheten hur farliga laserpekarna är eftersom ungdomar oftast inte vet något om riskerna.

Om man riktar en laser mot ett fordon eller flygplan, kan föraren bli bländad på ett avstånd så stort som upp till en kilometer. Det kan i värsta fall orsaka dödsolyckor. Det finns också exempel på att barn som lekt med laser har förlorat synen.

Dessutom påpekar Strålsäkerhetsmyndigheten att det är ett brott att använda laser på allmän plats eller på skolområden om man inte har tillstånd.

De flesta laserpekare som finns i Sverige är köpta utomlands. Det är vanligt att de är felmärkta, och ser ut som om de är ofarliga.

Informationsbrevet skickar Strålsäkerhetsmyndigheten till alla elever från årskurs fyra upp till gymnasiet.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".