Västra Götaland

NU-sjukvården blir valfråga

1:30 min

Bryt upp NU-sjukvården och gör Uddevalla till ett självständigt sjukhus igen. Det kravet tänker Folkpartiet i Bohuslän driva som en valfråga inför omvalet i regionen i maj.

Essam El-Naggar, folkpartist och kommunalråd i Uddevalla, ser fram emot en ny valrörelse.

– Jag tycker det är bra att valkampanjen startar. Det blir ett spännande val, och det var ett glädjande besked att Folkpartiet beslutat att gå tillsammans med alliansen i valkampanjen, säger han.

Essam El-Naggar har sin uppfattning klar om det viktigaste kravet i valrörelsen:

– Det  är att genomföra en oberoende utredning med syfte att Uddevalla och Näl åter ska bli självständiga sjukhus med egna uppdrag.

– Att splittra upp NU-sjukvården alltså?

– Ja.

Politikerna i Uddevalla och Bohuslän anser att den sammanslagna NU-sjukvården har missgynnat sjukhuset i Uddevalla, och gjort det till ett andra klassens sjukhus jämfört med Näl som blivit det fullt utrustade akutsjukhuset.

Men enligt Essam El-Naggar har Folkpartiet i hela regionen, inte bara i Bohuslän, ställt sig bakom kravet på att bryta upp NU-sjukvården.

Men frågan är om man kan få med även de andra partierna i alliansen på det kravet.

– Jag tror att med det kaos som har skett och det missnöje som finns, att det är det enda rätta för att återskapa förtroendet för politiken och för regionen.

– Och jag tycker man ska våga att säga att det här var feltänkt, det har gått för snabbt  och det har gått fel, säger Essam El-Naggar.

Cecilia Bergil

cecilia.bergil@sverigesradio.se
0522-67 00 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista