Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Ambassadörer utbildade elever

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 16.25
Ambassadör: ”Jag vill visa min kultur”
(3:08 min)
1 av 2
Ungdomsambassadörer – Evelina Svensdotter, Lisbeth Estrada Pérez, Hamza Alwardi, Linn Blakstvedt, Sara Ibrahim, Gofram Abdeljabbam och Lubna Khatabb. Foto: Annie Fallenius/P4 Väst
2 av 2
Eleverna Louise och Amanda.

Youth Embassy är ett projekt mellan 13 olika kommuner och i dag förläste projektets ambassadörer för eleverna på Östrabogymnasiet med hopp om att sprida sitt budskap om mänskliga rättigheter och integration.

Lubna Khatabb är en av ambassadörerna som utbildas i projektet.

– Jag vill lära mig mer om mänskliga rättigheter och visa min egen kultur och lära mig andra kulturer, säger hon. 

För att bli ungdomsambassadör ska du vara mellan 16 och 24 år, men annars välkomnas olika etniciteter, språk och erfarenheter. Tanken är att ambassadörerna ska utbildas för att kunna föreläsa och informera om mänskliga rättigheter och integration. Projektet har sin bas i Uddevalla, men är ett samarbete mellan 13 närliggande kommuner. Tanken är att efter projektets slut i juni 2012 ska det föregå med gott exempel och projektet bli en permanent verksamhet.

Projektledaren Rita Paulsson Svensson tycker att de redan ser resultat av arbetet.

– Vi har fått otroligt stor respons, som vi inte kan täcka om jag ska vara ärlig. Det är bara positivt, men man börjar fundera på om vi hade behövt ha större omfattning i arbetet. Men vi börjar här.

I dag ska ambassadörerna berätta om vad de gör för gymnasieeleverna i Uddevalla, men tanken är att deras verksamhet ska sträcka sig längre. Ambassadörerna ska inte enbart vända sig till skolorna, utan också vända sig till olika föreningar och arbetsplatser.

Även fast ambassadörerna är unga och under utbildning, så är ambitionen hög. En del av projektet handlar om möten mellan olika kulturer, men utbildningen är bred berättar Sara Ibrahim: 

– Vi fick lära oss allt från retorik till mänskliga rättigheter och diskriminering. Det var så djupt att alla kunde ha sin egen åsikt och bli respekterad för den.

Många ämnen tas upp och ambassadören Hamza Alwardi säger att mycket handlar om förutfattade meningar.

– Det är en väldig brist på information om det. Och det är det vi vill jobba med, att lägga fram information i stället för fördomar. På det sättet minimerar vi fördomarna.

Östrabos aula fyllades av elever som kommit för att lyssna på dagens föreläsningar. Amanda var en av dem och hon berättar att hennes skola tipsat henne om att gå dit. Hon tycker att det är ett intressant ämne som hon vill lära sig mer om. Men hon vet inte om det är aktuellt att bli ambassadör än. 

– Kanske, när jag vet vad det handlar om. Man vet aldrig!

Annie Fallenius
Suzanne Quitaz
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".