Privatanställda har inget skydd

Personal på privata vårdbolag har inget meddelarskydd, vilket påverkat personalen på behandlingshemmet Gullmarsgården i Munkedal som inte vågat kritisera sin arbetsplats öppet. Och frågan om meddelarskydd för privat anställda är en kontroversiell politisk fråga.

– Vi tycker att det är jättebedrövligt. Det är självklart att det ska råda samma regelverk inom det som är privat omsorg och det som är offentlig omsorg, säger Catharina Bråkenhielm som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Henån.

Under tiden P4 Väst granskat arbetsmiljön på Gullmarsgården har de blivit tydligt att personalen inte vågat kritisera sin arbetsplats öppet eftersom de då kan anklagas för att vara illojala mot sin arbetsgivare och i värsta fall bli av med sitt jobb.

– De vågar inte säga någonting när de måste rapportera till sina arbetsgivare som är chefer för ett bolag, säger Catharina Bråkenhielm (S).

Medan offentligt anställda till och med är skyldiga att rapportera om missförhållanden inom vård och omsorg genom lagen Lex Sarah, är det alltså helt andra förutsättningar för privat anställda. Offentligt anställda kan rapportera direkt till socialnämnden eller annan myndighet, men för de som jobbar inom privata bolag gäller andra regler eftersom verksamheten lyder under aktiebolagslagen. Det betyder att det inte finns något meddelarskydd utan de som berättar kan straffas för sin illojalitet.

– Om det är skattefinansierat bör det vara samma regler. Det är viktigt för på de här boendena bor våra sköraste människor som inte kan föra sin talan, säger Catharina Bråkenhielm (S).

Den borgerliga alliansen ville inte förändra lagen så att de som jobbar inom privat omsorg kunde få meddelarskydd.

– Jag gissar att det är företagens väl och ve som har gått före. Jag har inte hört något bra svar på varför inte privata vårdanställda ska ha meddelarskydd, säger Catharina Bråkenhielm (S).

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista