Arne och Ulla Andersson med sina hundar. Foto: Annie Fallenius/P4 Väst
Uddevalla

Nya analysresultat lugnar

”Ingen tar det med en klackspark”
1:28 min

Ingen dvärgbandmask påträffades i någon av de nio rävar som skjutits i Uddevallaområdet och undersökts av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Beskedet lugnar Ulla Andersson i Lane-Ryr.

Ulla Andersson i Lane-Ryr skickade in den räv, som för en knapp vecka sen visade sig bära på den fruktade parasiten. Hon är glad att ingen av de andra rävarna bar på smittan.

– Det visar att smittrycket inte är så hårt här. Då behöver man kanske inte vara orolig att man åt lite blåbär i höstas.

Att äta bär är ett sätt för oss människor att bli smittade av parasiten dvärgbandsmask, men bara om bären eller svampen varit i kontakt med ett smittat djurs avföring. Det gäller att koka och skölja det som plockats i skogen och som ska hamna på middagsbordet.

För hundar, katter och rävar är dvärgbandmasken ofarlig. Men vid överföring till människor kan det gå illa och i vissa fall vara livshotande. Smittorisken är visserligen låg, men masken kan orsaka stor skada då den bildar cystor på inre organ.

I trakterna där den smittade räven sköts är dvärgbandmasken numera ett omtalat ämne.

– Det pratas mycket om detta denna vecka, säger Ulla Andersson. Det blir bekymmer med friluftslivet. Lite oroliga är folk, men vi får ju inte bekymra oss för mycket.

En del vanor förändras också, som hur man fikar i skogen och hanterar sina hundar. Ulla Andersson ger inte uttryck för någon större oro. Och redan i morgon är det dags för rävjakt igen, för att förse Statens veterinärmedicinska anstalt med fler rävar, så att smittan kan kartläggas. 

– Det blir väldigt intressant att se var nästa räv hittas, säger Ulla Andersson. Det kan ju inte vara sådan tur och otroligt att vi skjuter den enda smittade räven i Sverige.

Annie Fallenius
annie.fallenius@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".