Omvalet

Sjukhusfrågan splittrar FP

1:30 min

Det råder delade meningar inom folkpartiet, dels om hur NU-sjukvården ska organiseras, och dels om det kan bli en omvalsfråga i regionen.

Folkpartiet i Bohuslän vill ha en oberoende utredning, av omorganisationen inom NU-sjukvården, och driva det som en valfråga inför omvalet i maj. Uddevallapolitikern Essam el Naggar menar att syftet med utredningen är att Uddevalla och NÄL ska bli självständiga sjukhus.  

Men det är oklart om det här kan bli en omvalsfråga för Folkpartiet i hela regionen, säger Jonas Andersson folkpartistiskt regionråd och vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet.

– Vilka frågor som ska bli profilfrågor inför omvalet har vi inte hunnit diskutera än, säger han.

Rosie Rothstein, folkpartist i Göteborg, och ledamot i regionfullmäktige, säger likadant. Det är inte klart än, vilka frågor partiet kommer att driva i omvalskampanjen.

– I vår regionfullmäktigegrupp, alltså hela folkpartiet, har vi haft ett möte efter beslutet om omval, och det är inte spikat vilka frågor vi ska driva, säger hon.

Jonas Andersson är dessutom tveksam till en debatt som enbart gäller att dela Uddevalla sjukhus och NÄL.

– Just nu har hela diskussionen låsts väldigt mycket kring att Uddevalla och Näl ska bli självständiga sjukhus som det var före 1996. Det är inte bara att slå isär sjukhusen, och tappa en del vinster man har gjort, högre kvalitet på hjärtsjukvården till exempel, säger han.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

NU-sjukvården blir valfråga

Essam El Naggar med sina partikollegor i Uddevalla. Arkivfoto: Bosse Adriansson/P4 Väst

#text=4356319#och gör Uddevalla till ett självständigt sjukhus igen. Det kravet tänker Folkpartiet i Bohuslän driva som en valfråga inför omvalet i regionen i maj.

"Orimligt att gå tillbaka"

Centerpartisten Kristina Jonäng säger att en splittring av sjukhusen inte är på tapeten. Foto: Cecilia Bergil/SR Väst

#text=4359427#, Kristdemokraterna och Centerpartiet i regionen ställer sig bakom en utredning och översyn av omorganisationen inom NU-sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.