Vård och omsorg

Kirurgkliniken hotas av vite

0:57 min

Kirurgkliniken inom NU-sjukvården hotas av vite på 100 000 kronor efter att Arbetsmiljöverket sett stora brister i arbetsmiljön där, bland annat har man haft stora överbeläggningar.

KG Lund är huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal. Han hade önskat att vitet hade varit högre, för att det skulle kunna få någon effekt.

– Ju högre summa, ju större press, givetvis blir det så säger han.

Han menar att om man tittar på NU-sjukvårdens hela budget är 100 000 inte särskilt mycket pengar.

– Om man ska vara ärlig så är det ”peanuts” i sammanhanget, säger K-G Lund.

Det kritiska läget på kirurgkliniken och även på andra avdelningar, till exempel medicin som fått besök av Arbetsmiljöverket tidigare, eller akuten, har sin förklaring i brist på pengar.

K -G Lund tycker att problemet ligger på politisk nivå.

– Lågkonjunkturen har medfört att man drar ner på verksamhet, man sparar pengar. Det är ett politiskt problem. Det är en brist på vårdplatser, som kommer av en brist på pengar.

Arbetsmiljöverket hotar nu kirurgkliniken med vite på 100 000 kronor, om ingenting händer före 30 april. Kliniken måste bland annat ta fram en handlingsplan med konkreta åtgärder som får effekt på kort sikt.

– Jag hoppas att politikerna vaknar till liv. Det här är ett regionproblem, och kanske till och med ett riksproblem, säger K-G Lund.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Inga pengar till fler vårdplatser

Kommunals huvudskyddsombud KG Lund menar att kirurgklinikens problem beror på brist på pengar. Men vänsterpartisten och ordföranden i NU-sjukvårdens styrelse, Peter Spjuth, menar att det inte finns mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.