Saabs självständighetsdag

Saab firade friheten

1:27 min

I dag firade Saab sin självständighetsdag då det gått ett år sedan Spyker köpte Saab från GM. Produktionen stod still och de anställda bjöds på tårta.

De numera välbekanta parhästarna Victor Muller, vd i Spyker Cars, och Jan Åke Jonsson, vd i Saab Automobile, strålade i kapp när de gick igenom den för dagen stillastående fabriken.

– Vi firar ett år av självständighet, det är verkligen en bedrift, säger Victor Muller som för drygt två veckor sedan blev far igen, hans sjätte barn, en liten dotter.

– Jag är väldigt bra på att skaffa barn och jag är väldigt bra på att bygga bilar. Det är därför vi står här i dag, Saab firar ett år av självständighet. För ett år sedan var företaget begravt. Nu är det fullt ös igen.

Orderingången för vecka sju var 1 990 bilar. Det är den högsta orderingången sedan Spyker Cars tog över.

Saabs ledning håller fast vid prognosen att sälja 80 000 bilar i år. Men man har också ett scenario där man ska klara sig på 60 000 sålda bilar, enligt Muller.

– Vi har en sådan flexibilitet, sade han.

Fortfarande är produktionen i Trollhättefabriken på låg nivå, endast 28 bilar i timmen. Och både Muller och Jonsson värjer för frågan när takten ska ökas.

– Både januari och februari är dåliga månader för bilindustri världen över. Först i mars tror vi att det börja öka igen, säger Jonsson.

Det andra skift, som Saabledningen planerade i höstas, är nu skjutet på en obestämd framtid.

– Det handlar inte bara om ett andra skift för att öka produktionen, utan vi kan öka inom den arbetsstyrka vi har och vi kan jobba med övertid, sade Jonsson där han stod framför den helt nya 9-5 Sportcombin som för första gången visades upp för medierna.

TT

En stolt Victor Muller

Vi är fortfarande vid liv, sa Saabs ägare och vd för Spyker Cars, Victor Muller.

Lång väg kvar

Jan Åke Jonsson var tydlig med att Saabs resa bara börjat.

Saab – året som gick

Saabanställda med protestplakat. Foto. Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Gå tillbaka i tiden och se vad som hänt Saab sedan nedläggningsbeskedet kom den 18 december 2009.

Ett annorlunda år

Fredrik Almqvist berättar att ägarbytet inneburit stora skillnader för de anställda. Foto: Cecilia Bergil, P4 Väst

#text=4365123#, trots dåliga odds, en arbetsplats att gå till. Fredrik Almqvist är en av dem som firar i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista