Vård och omsorg

Nu är det influensatider

1:30 min

Just nu är det högsäsong för både influensa och kräksjuka. Enligt Ann Söderström som är smittskyddsläkare härjar flera olika sorters inluensor.

– Det är en blandning av influensor i år. Det är dels förra årets influensa som börjar plana ut. Men så kommer en annan influensa nu som kallas B.

I år cirkulerar alltså både förra årets influensa, känd som svininfluensan, men också en annan sort som kallas B. Den är nu större än svininfluensan.

– Den är som en vanlig säsongsinfluensa, säger Ann Söderström. Vi ger det rätt mycket uppmärksamhet och registrerar alla fall som ligger inlagda på sjukhus, men vi ser att det fortfarande är fler yngre som ligger inne än vid en vanlig säsongsinfluensa.

Vad ska man göra för att så gott det går undvika att ligga hemma i sängen med hosta och feber? 

--Det är framför allt att stanna hemma när man är sjuk, så att man inte smittar andra. Sen att man har en god handhygien och tvättar sina händer.

Ann Söderström berättar att kräksjukan är särskilt besvärlig just nu.

– Det är samma sak där, att stanna hemma när man är sjuk och ha goda hygienrutiner. Det är ju så att det virus som finns i kräkningarna och avföringen måste spridas vidare till någon, för att nästa ska bli sjuk. Där är det ännu viktigare att man stannar hemma tills man är helt bra om man varit magsjuk. Och gärna en dag eller två till.

Annie Fallenius
annie.fallenius@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista