Sjukvården förlorar miljoner i patientavgifter

1,8 miljoner kronor i obetalda patientavgifter förlorade NU-sjukvården under förra året. Det är en ökning från tidigare år. Den sammanlagda summan för obetalda patientavgifter i Västra Göttalandsregionen uppgår till mellan 60 och 80 miljoner kronor.

Patientavgifterna för NU sjulvården hamnade på 67,6 miljoner under 2003 och är en betydande del i verksamhetens budget. Avgiften varierar lite men ligger på 120 kronor för ett besök hos en allmänläkare. På vårdcentraler och sjukhus betalar patienterna oftast direkt i kassan, men alla inrättningar har inte en kassatjänst och förlitar sig därför på betalning via faktura. Men alla patienter betalar inte fakturan och då blir det så kallade ”kundförluster” för vården.

Pentti Bexar är ekonomichef på Uddevalla, Lysekil, Dalsland och Strömstad sjukhus och han tror att ökningen beror på sämre tider med ökad arbetslöshet och att patienter inom psykvården är exempel på en grupp som i högre utstäckning inte betalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".