1 av 2
Håkan Eklund lastar en släppkärra. Foto: Daniel Sanchez/Svenska jägareförbundet
2 av 2
Håkan Eklund. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst
Dvärgbandmasken

Håkan kör rävar till Uppsala

Håkan Eklund: "Det ligger 56 rävar inne i bilen"
3:08 min

I dag kör Håkan Eklund från Kungshamn nära 200 rävar som skjutits i hela Västra Götaland till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för provtagning.

Håkan Eklund berättar att det varit en liten ökning av antalet skjutna rävar den senaste veckan, efter att man konstaterat att en räv smittats av dvärgbandmasken.

– En del mer lär det ju bli de här veckorna om vädret står sig. De ställer upp, jägare är ett tålmodigt folk så de gör som de blir tillsagda, säger Håkan Eklund.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, vill ha in rävarna för att ta reda på om det är fler djur som smittats av dvärgbandmasken.

– Det är ju för allas intresse som brukar naturen så att säga, det är ju för bärplockare och svampplockare. Vi hjälps ju åt, säger Håkan Eklund.

Själv är han inte särskilt rädd för dvärgbandmasken. I baksätet på bilen han kör till Uppsala ligger 56 rävar och hans hundar får fortfarande sova i sängen där hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".