Oljeklumpar som tagits upp ur havet. Foto: Kustbevakningen.
Oljeläckaget från Godafoss

Vems är ansvaret?

Rent juridiskt sett är det norska myndigheter som har ansvaret för att fartyget Godafoss har fått tillstånd att färdas i svenskt vatten på väg ner till Danmark.

På Transportstyrelsen i Göteborg kom det här utsläppet, och hela transporten, som en överraskning. Man visste inte om att Godafoss var på väg genom svenskt vatten.

Det är norska motsvarigheten till Sjöfartsverket som gett bogsertillstånd för fartyget, och det ska förstås också ha ett tillstånd att passera danskt farvatten eftersom Godafoss är på väg till ett varv i danska Odense.

Det behövs alltså inget formellt tillstånd från någon svensk myndighet, trots att fartyget passerar svenskt vatten.

Den norska myndigheten har gjort bedömningen att båten kan transporteras på ett säkert sätt hela vägen, så enligt Transportstyrelsens sjöfartsavdelning är ansvaret helt och hållet deras. De har bedömt att ingen olja skulle läcka, och då behöver de inte ens informera svenska myndigheter om att den är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".