Sofie Sjöström med lillebror i famnen. Foto: Annie Fallenius/P4 Väst
Svininfluensan

Sofie fick narkolepsi efter vaccineringen

Läkare: "Det fanns påtryckningar"
1:41 min

Läkaren Christer Enkvist tycker att det fanns påtryckningar som gjorde att folk kände sig tvingade att vaccinera sig mot svininfluensan. Efter massvaccineringen diskuteras det nu om det finns ett samband mellan vaccinet Pandemrix och sjukdomen narkolepsi – som drabbat bland andra Sofie Sjöström från Ed.

14-åriga Sofie Sjöström insjuknade i narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa med vaccinet Pandemrix. Nu är hon ett av de elva fall i Västra Götaland vars narkoelpsi misstänks ha en koppling till vaccinet.

– Det började en dag i skolan när jag var med mina kompisar, berättar hon. Vi började skratta och jag bara föll ihop.

Sofie började falla ihop allt oftare i samband med att hon kände en stark känsla eller blev överraskad. I början hade de ingen tanke på att det var narkolepsi som hon drabbats av.

Men det var inte bara att musklerna gav upp så många gånger som femton gånger per dag, utan Sofie kunde somna överallt, i stort sett när som helst. Och den glada tjejen hon brukade vara, var som bortblåst.

– Jag trodde inte att det var någon sjukdom utan tänkte att det var något blodtrycksfall i den här åldern, säger hennes mamma Johanna Engström.

I dag har Sofie fått hjälp i form av medicin och mår bättre.

– Förut kunde jag skrika ut att jag hatar allt. De ville ju bara skydda mig, men det var ju stor press på att ta den där sprutan. Jag ville ju inte ta den, men jag tog den för min brors skull och för de äldre.

Det Sofie Sjöström säger stämmer överens med läkaren Christer Enkvists bild av situationen. Han arbetade som medicinsk rådgivare i Västra götalandsregionen under massvaccinationen. Visserligen var det frivilligt att vaccinera sig, men mycket styrdes också av påtryckningar.

– Det nya i situationen var att det fanns påtryckningar som jag aldrig upplevt förut under åren, säger han. Man ska inte pracka på folk någonting som de inte själva vill ha, inte när det är något som inte är ordentligt provat.

Men alla håller inte med om det. Ann Söderström är smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Västra götaland och hon tycker att med den information som fanns vid tillfället för vaccineringen, så var det rätt genomföra.

Något tvång har aldrig kommit på tal, menar hon.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vill man inte vaccinera sig, så vill man inte vaccinera sig. Vi bestämde tidigt att det var ett erbjudande vi gick ut med.

Formellt var man rädd för en stor pandemi, säger Christer Enkvist, men han ser också många frågetecken. Till exempel myndigheter i olika länders relation till läkemedelsföretag.

– Det handlar om miljardbelopp för läkemedelsindustrin, säger han.

Men Ann Söderström tror inte att att svenska myndigheter skulle låta sig påverkas av läkemedelsföretag i ett sådant beslut.

– Det tror jag inte, säger hon.

Annie Fallenius
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".