Oljesträngar från Godafoss. Foto: Kustbevakningen.
Oljeläckaget från Godafoss

Komplicerat att väcka åtal

Förundersökningsledare: "Inte enkelt med åtal"
1:36 min

En förundersökning om bland annat misstänkt miljöbrott har inletts i samband med transporten av containerfartyget Godafoss. En miljöåklagare är inkopplad och man har bett danska myndigheter om hjälp för att kunna undersöka Godafoss. Men att väcka åtal är inte helt enkelt.

Fartyget som gick på grund för två veckor sedan i Oslofjorden har släppt ut ett oljebälte på totalt fem och en halv mil på Skagerack, och i dag såg Kustbevakningens flyg också olja utanför Onsalalandet i Halland.

En förundersökning har startats och Gunnar Persson, förundersökningsledare vid Kustbevakningen, säger att det kan handla om två alternativa brottsrubriceringar när det gäller oljeutsläppet: Dels brott mot speciallagstiftning, dels miljöbrott.

Imorgon ska han träffa miljöåklagare och diskutera Godafoss, och via åklagaren har Kustbevakningen begärt hjälp av danska myndigheter för att kunna göra en undersökning av fartyget och hålla nödvändiga förhör.

Men om oljeutsläppet längs västkusten kommer att leda till åtal är oklart, och åtalsfrågan är komplicerad.

– Fartyget har ju bekvämlighetsflagg och det har ju hänt både på svenskt och internationellt vatten, och också danskt. Så där får ju åklagare i respektive länder göra upp om vem som ska ha utredningen, säger Gunnar Persson.

Bekvämlighetsflagg

Bekvämlighetsflagg betyder enligt Nationalencyklopedin att fartyget är flaggat i ett land där till exempel löne- och skattekostnader är låga.  Godafoss är flaggat i Antigua Barbuda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".