Kvinna vid dator. Foto: Scanpix
Uddevalla

Datorinköp väcker oro

Lärare: "Det är tight som det är"
1:06 min

Beslutet att köpa in datorer till alla elever som börjar på Uddevalla gymnasieskola väcker skarp kritik från lärare, som befarar att inköpet skulle kunna innebära att andra nödvändiga investeringar uteblir.

Datainköpet skall bland annat finansieras av den så kallade investeringsbudgeten, de pengar som används för att göra större inköp, till exempel maskiner och annan nödvändig utrustning.

På yrkesutbildningarna på Östrabogymnasiet i Uddevalla, där man redan idag har svårt att få pengarna att räcka till de inköp som utbildningarna kräver, är man kritisk till beslutet att använda investeringsbudgeten för att köpa in datorer.

– Utbildningen kommer att bli lidande av detta, det är tight nog redan som det är, säger Hans-Åke Warneflo, lärare på byggprogrammet på Östrabogymnasiet.

Att oron bland lärarna är stor märks tydligt, men Stefan Einarsson som är gymnasiechef på Uddevalla gymnasieskola, anser inte att det finns någon anledning att bekymra sig.

Han medger att inköpet av datorer kommer att innebära att budgeten för andra investeringar blir mindre, men anser ändå att satsningen bör prioriteras.

– Det kommer att bli en viss minskning i de investeringar man kan göra, men samtidigt tillför det andra kvaliteter. På längre sikt måste vi tillgodose yrkesprogrammen också, men nu väljer vi att prioritera de bärbara datorerna.

Maria Ågren
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".