Vladimir Antonov på bilmässan i Genève 2011. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
Bilmässan i Genève

Varför vill Antonov ha Saab?

Den ryske bankiren Vladimir Antonov kan vara på väg som ny delägare i Saab Automobile. Men vilket är det verkliga motivet till att den nyblivne Spykerägaren vill satsa på Saab?

Det mest självklara svaret är förstås pengar – för det är det en bankman har som uppgift – att se till att kapitalet växer. Och det är det Vladimir Antonov själv säger på en fråga från Dagens Industris reporter Håkan Matson.

– Bolaget blir lönsamt 2013 och extremt lönsamt 2016 eller 2017. Då stiger värdet till 1,5-2 miljarder euro, säger Antonov.

Men för att nå dit tror Antonov att Saab förutom de planerade modellerna måste skaka fram en mindre modell, en Saab 9-2. Och marknaden för lite mindre, men lyxiga, bilar ökar starkt.

Idag finns inte pengarna hos Saab för att utveckla en 9-2-modell, och modellen finns inte med i affärsplanen som Saab strikt måste följa för att inte bryta mot de regler som Saab skrivit på för att få lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Därför talar vd:n för Saabs moderbolag, Victor Muller, nu om att möjligen betala tillbaka EIB-lånen och söka privata investerare. Och det är också därför Victor Muller talar sig varm för Vladimir Antonov som ny investerare i Saab. På bilmässan i Genève uttryckte Victor Muller sin vrede över den oförtjänta kritik som Vladimir Antonov fått utstå i pressen.

Nu är det inte bara pressen utan också EIB som verkar tvivlande, och General Motors som fortfarande har kvar en ägarandel i Saab har tidigare motsatt sig en inblandning av Antonov i Saab Automobile. Men det verkar troligt nu att Vladimir Antonov inom en relativt snar framtid kommer att vara en av storägarna i Saab.

Kan man då tolka bankmannens intresse för Saab enbart som ett intresse för att tjäna stora pengar för att han ser Saab lysande framtidsutsikter? Kanske inte enbart, om Vladimir Antonov bara hade varit en rik affärsman hade han inte fått den uppmärksamhet som han får nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".