1 av 3
Erik Jernberg, elev på Sylteskolan. Foto: Zara Tellander/P4 Väst.
2 av 3
Ulf Martinsson, lärare på Sylteskolan i Trollhätttan, som fått sin undervisning granskad av lärarcoacherna. Foto: Zara Tellander/P4 Väst.
3 av 3
Sylteskolan i Trollhättan. Foto: Zara Tellander/P4 Väst.
Trollhättan

Sylteskolan har skärpt till sig

Lärare: "Jättepositivt"
1:37 min

Efter många år med stök och dalande betyg har trenden vänt, och Sylteskolan i Trollhättan har höjt genomsnittet på elevernas meritpoäng. Den här förändringen har bland annat berott på att lärarna fått egna lärare, som tittar på hur de undervisar.

Utvecklande, tycker läraren Ulf Martinsson, som fått sin undervisning granskad av lärarcoacherna.

– Det har varit jättebra att någon utifrån kommer och tittar på ens arbete, säger han.

Efter att man sedan diskuterat och reflekterat över vad coacherna sett, har man sedan kommit fram till ett gemensamt förhållningssätt.

– Hur vi inleder eller avslutar en lektion, till exempel. Det skapar trygghet för eleverna, säger Ulf Martinsson.

Och det har inte varit jobbigt att bli granskad av coacherna tycker han.

– De flesta ser det som ett led i ett förbättringsarbete. I vissa situationer kan det vara lite känsligt, men alla har varit jättepositiva, säger Ulf Martinsson.

Sylteskolan har också jobbat med att få eleverna motiverade, och att tänka framåt. Niorna ska till exempel se gymnasiet framför sig, och jobba mot det som mål.

Sedan ska de vara där, i huvudet, från dag ett, när de väl börjar på gymnasiet. Gymnasielärare, Marcus Svensson, som föreläste för niorna i dag, både som motivation och som förberedelse, menar att det är väldigt rörigt i början av gymnasiet.

– Eleverna är väldigt flyktiga de första veckorna på gymnasiet, det är mycket bättre om de vet vart de är på väg, säger Marcus Svensson.

Och det verkar som om Sylteskolan är på rätt väg.

– Vi är inne i ett bra flyt nu. Jag tror niorna kommer att ge järnet nu de sista tre månaderna, säger Ulf Martinsson.

Ilona Gorgis i nian är lite nervös inför gymnasiet. Men hon ser fram emot det också.

– Man längtar lite till gymnasiet. Det är ändå kul. Jag tänker på framtiden, och att man vill lyckas, säger Ilona Gorgis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".