Foto: Mats Andersson/Scanpix
Politik

Männen styr nämnderna

”Det behövs män och kvinnor blandat”
1:39 min

Det är männen som håller i klubban i de kommunala nämnderna. Och lika könsbundet som det är på arbetsmarknaden är det i kommunpolitiken.

Politiska valda nämnder i kommunerna har hamnat på slaktbänken. Allt fler kommuner avskaffar facknämnder och inrättar utskott direkt under kommunstyrelsen. Och där är det männen som styr.

Andra kommuner har så kallade beredningar, som förbereder ärendena i kommunfullmäktige.

Men i både de nämnder som är självständiga och har politisk makt och de organ som ersatt nämnderna är de oftast en man som håller i klubban. En genomgång av de 14 kommunerna i P4 Västs sändningsområde visar att det i sju fall av tio är en man som är ordförande.

Och det finns ett tydligt könsmönster, som är en spegling av arbetsmarknaden. Om kvinnor släpps fram till ordförandeposter handlar det om barnomsorg och vård. I fyra av de 14 kommuner har kvinnorna det högsta ansvaret för miljöfrågorna. Männen sköter samhällsbyggnad och teknik.

– Traditionellt tänkande. Det är viktigt att vi får in kvinnliga kamrater i de här så kallade hårda nämnderna, stadsplanering och så vidare, säger socialdemokraten Ewa Arvidsson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Åmål.

Folkpartisten Ann-Charlotte Strömvall är ordförande i socialnämnden i Lysekil.

– Eftersom jag har den här erfarenheten brukar jag skoja om det. Kvinnorna får ta hand om socialnämnden men när det är dags att sätta budgeten eller ifrågasätta överskridanden, då är alla män intresserade av socialnämnden.

Ewa Arvidsson vill ha fler kvinnor i de så kallade hårda nämnderna och fler män i de så kallade mjuka.

– Det behövs det för att våra kamrater i nämnder och styrelser skall spegla hela samhällsbilden och då behövs det både män och kvinnor blandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".