Strömstad

Strömstad gymnasium får kritik

Rektor: ”Vi har rättat till det”
1:32 min

Det är för dålig handledning vid projektarbete för gymnasieelever. Det kom skolinspektionen fram till efter en granskning av 27 gymnasieskolor runt om i landet. Strömstad gymnasium var en av skolorna vars granskning nu är avslutad.

– Vid det tillfälle vi höll på med de kurser som involverade självstudier, så hade vi kanske inte rätt uppföljning av det. Men det har vi naturligtvis rättat till, säger gymnasiechefen Johan Flodin som tycker att skolinspektionens kritik var berättigad.

Skolinspektionens kritik handlade om det projektarbete på 100 poäng som gymnasieeleverna gör. Det går ut på att arbeta självständigt, men med stöd från läraren.

Enligt skolinspektionen så fick inte eleverna den handledning som de behövde. Lärarna fanns tillgängliga, men det var upp till eleverna att söka upp dem, vilket ledde till att alla inte gjorde det. Nu har Strömstad gymnasium bland annat tagit bort det som förut kallades studiepass, där eleven själv fick styra över vad de arbetade med.

– Nu har vi en tydligare uppföljning av hur vi arbetar med elevernas projektarbeten och hur mycket tillgänglig tid de har för lärarstöd.

Johan Flodin tycker att elevers tillgång till lärare är viktig, för att de har stor betydelse för elevernas kunskapsinhämtning.

– För vissa elever är lärartillgängligheten extremt viktig för hur man ska kunna gå i land med sina studier.

Johan Flodin säger att projektarbetet är viktigt, särskilt inför studier på högskola där utbildningen inte är lika mycket lärarledd. Enligt skolinspektionen förbereds inte några fler liknande granskningar, men på Strömstad gymnasium fortsätter arbetet:

– Vi kommer ständigt att utvärdera hur det går för olika grupper, till exempel om det finns skillnader med hur killar och tjejer lyckas med det här arbetet. Så vi har det ganska tydligt under uppföljning.

Annie Fallenius
annie.fallenius@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".