Biskopsvalet

I dag kan Humlén bli biskop

1:39 min

Ingvar Humlén, tidigare präst i Lysekil och Uddevalla, är en av åtta kandidater när Göteborgs stift ska välja en ny biskop i dag.

– Jag tror inte att de blir jag, säger Ingvar Humlén som i stället tror att kandidaterna Staffan Grenstedt, Christina Eriksson och Per Eckerdal.

Det var åtta kandidater som klarade femprocentsspärren i nomineringsvalet, vilket gav ett ovanligt stort startfält i ett biskopsval.

Nu måste någon få stöd från minst hälften av de drygt 1 200 röstande. Annars blir det en ny valomgång den 31 mars, med de två kandidater som fått flest röster.

Klar segrare i nomineringsvalet var Staffan Grenstedt, som nu är lektor i Etiopien. Ingvar Humlén kom in som den åttonde kandidaten.

– Ingvar Humlén är en duktig präst med högt förtroende i stiftet, men han är troligen chanslös i valet eftersom han kom in som åttonde kandidat, säger Lennart Lundberg, reporter på Kyrkans tidning till P4 Väst.

Ett preliminärt resultat väntas vara klart omkring klockan 13 i dag.

Tidigare biskopar

1929-1948 Carl Block
1949-1970 Bo Giertz
1970-1991 Bertil Gärtner
1991-2003 Lars Eckerdal
2003-2011 Carl Axel Aurelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista