Tidiga pengar kan ge tidigare vägbyggen.

Vägverkets problem med pengar kan faktiskt göra att vissa vägbyggen här i väst kommer igång snabbare än väntat. Det handlar om alla de miljarder som vägverket ska låna för just vägbyggen här i väst och där mycket ska hända år 2006.

Nu skriver vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö till regeringen och ber om att få ut en bra slant av de pengarna redan nästa år 2005. Det gör han i samma brev som annars är en klagan över att de vanliga vägpengarna inte räcker.

Minst 500 miljoner borde vägverket få klartecken till här i väst. Anledningen är att det finns risk för överhettning - det betyder att när det kommer så mycket pengar på en gång, alltså under 2006, så blir det jobbigt med att projektera och beställa så många vägbyggen på en gång. Dessutom kan det bli dyrare. när entreprenörerna kanske kan få upp priserna en del.

Om vägverket skulle få tillstånd av regeringen att göra det här, alltså låna upp pengarna tidigare, så har man några projekt som kan startas rätt snabbt nästa vår. Då ligger 44-an bra till, vägen mellan Trollhättan-Vänersborg och Uddevalla. Där invigdes en motorvägsbit alldeles nyligen, planerna finns klara, pengarna inte ännu. Någon av E 6-etapperna i Bohuslän är också aktuell.

Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista