Nytt kassasystem pressar små ICA-handlare

ICA  tvingar alla sina butiker äver små landsortsbutiker att investera i ett nytt kassasystem med en fast månadsavgift på 5500 kronor, före årsskiftet. Av de 16 små ICA-butiker i vårt område, som har systemet idag, säger mer än 40 procent att de inte tjänar in den kostnaden på besparad arbetstid.

Men ICA:s talesman för projektet Lars-Ove Jonsson påstår att systemet tjänar in sej självt för alla butiker.
Kassasystemet är direktuppkopplat till ICA och priser, leveranser och hur mycket affären säljer bland annat går lätt att följa i datorn för en kostnad på 5500 kronor i månaden per kassa.
De större ICA Nära butikerna i vårat område är generellt jätte nöjda och säger att de tjänar in månadskostnaden på sparad arbetstid. Och för mindre affärer som inte känner att de har råd med månadsavgiften finns alternativet att gå över till ICA meny, och bli en service butik, men de var inte ett alternativ för ICA-handlarna Ingela och Nils André i Gustavsfors, delvis för bygdens skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista