Lysekil

Bildextra: Kronprinsessan i Bohuslän

1:31 min

Fisksoppa till lunch och rundvandring bland hällristningar. Det stod på schemat när kronprinsessan Victoria besökte Bohuslän.

Kronprinsessan guidades runt av Lasse Bengtsson, ordförande i Stiftelsen för hällristningar i Bohuslän. Han fick också sitta bredvid henne under lunchen på Röe gård där det bjöds på en bohuslänsk lunch.

– Vi är stolta över att hon har tagit sig tid för att komma hit. Och det är hedrande att ha henne till bordet, sa Lasse Bengtsson.

Efter lunchen på Röe gård åkte kronprinsessan vidare till Backa i Brastad. Där fick hon en guidad tur runt hällristningarna som hon också gjorde ett frotage av, en avbildning. Hon hälsade fint till alla som kommit och stannade till för att låta folk ta bilder och småpratade lite. Marie-Louise Hedenbjörk var mer än nöjd med kronprinsessans besök.

– Hon är underbar, tar sig tid att prata med både vuxna och barn. Ser hon att man vill ta kort så stannar hon. Det är väldigt trevligt att hon kommer till Brastad, säger Marie-Louise Hedenbjörk.

Femåriga Pia Hermansson stod med sina kompisar från förskolan vid avspärrningen tillsammans med ett hundratal människor som kommit dit för att få en glimt.

Pia hade en överraskning till kronprinsessan, en teckning med lite hästar, dockor och annat på. Hon hade ett speciellt skäl till varför hon ville ge sin teckning till kronprinsessan.

– För att jag vill vara snäll mot henne, sa Pia bestämt.

Pia Hermansson, som väntat så länge på kronprinsessan, fick till slut lämna sin teckning efter att ha ropat till sig kronprinsessan.

Nu fick du lämna din teckning.

– Ja!

Blev du glad?

– Ja!

Tyckte hon om den då?

– Ja!

Vad sa du till henne då?

– Den här får du!

Väl förberedda på Röe gård

Röe gård. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst

På Röe gård hade man förberett en lunch på temat Bohuslän till kronprinsessan Victoria. Ägarna till gården var väl förberedda inför det kungliga besöket.

Skoob Salihi

skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista