Färgelanda – en krisstämplad kommun

1:29 min

Färgelanda kommun drabbas av ytterligare ett bakslag när omsorgschefen säger upp sig. Bosse Adriansson, politisk kommentator, menar att kommunen är krisstämplad. 

Bosse Adriansson kommenterar

Färgelanda annonserar efter en kommunchef som lockas med ett unikt tillfälle att i samarbete med näringsliv, förtroendevalda och berörd personal skapa en attraktiv kommun. Det lär behövas.

Det är krisstämpel över Färgelanda. På knappt ett år har personalchefen köpts ut, kommunchefen och ekonomichefen har fått sparken och nu har omsorgschefen sagt upp sig.

Samtidigt har det varit fritt fall i ekonomin och det behövdes att kommunen vid årsskiftet snabbklättrade till den svenska skattetoppen för att få fast mark.

Kommunens anseende har också tagit stryk av en del affärer. Björnhuset blev kanske ingen pannkaka, men kommunen fick en rejäl örfil av statliga Konkurrensverket som lyfte fram Färgelanda som ett skräckexempel på brott mot upphandlingsreglerna. Dessutom stämde barn- och elevombudet kommunen efter ett uppmärksammat mobbningsfall.

Ett politiskt vakuum under två år fram till valet skapade frågetecken: Vilka styr kommunen? Vilka partier? Eller till och med politikerna eller tjänstemännen?

Inget parti kan springa ifrån ansvaret för den situation som uppstått.  Nu pucklar politikerna på varandra i en allt mer upphetsad ton. Debatt är demokratins livsnerv, men det är kanske inte högljudd politisk retorik som invånarna i Färgelanda längtar mest efter just nu. Det kanske är samling.

Varumärket Färgelanda tål inte mer stryk.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sverigesradio.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista