Bilindustrin

Pininfarina tillbaka i Volvos händer

1:21 min

Pininfarina bekräftade sent under onsdagseftermiddagen att fabriken i Uddevalla säljs till Volvo Personvagnar maj 2013.

– Det kommer inte påverka vad som händer inne i fabriken, säger Walter Fortgens, vd för fabriken i Uddevalla där Volvo C70 idag byggs och runt 600 anställda arbetar.

Fabriken, som tillkom på 80-talet, ägdes från början av Volvo men sedan 2003 har man haft ett så kallat joint ventureavtal tillsamman med italienska Pininfarina.

Enligt ett pressmeddelande säger Volvos vd Stefan Jacoby att samarbetet avslutas i samförstånd och att de båda företagen nu står inför nya utmaningar.

– Pininfarina vill satsa mer på design och produktutveckling. Vi är inne i en ganska spännande resa med våra nya ägare, så man kom fram till gemensamt att det här är ett bra tillfälle att avsluta samarbetet i Pininfarina Sveriges AB, säger Volvo personvagnars presschef till P4 Väst.

Volvo, som idag äger 40 procent av Uddevallafabriken, tar över resterande aktier enligt ett avtal som skrevs 2003. Och enligt Per Åke Fröberg kommer övertagandet inte påverka verksamheten överhuvudtaget, förutom att de som arbetar på fabriken nu blir anställda av Volvo istället.

– Vi ser framemot att ta över hela ansvaret.

Fabriken har kapacitet att tillverka 20 000 bilar per år, men tillverkar idag runt 10 000 bilar. Men om Volvo planerar att utnyttja hela fabrikens kapacitet är för  tidigt att säga, enligt Per Åke Fröberg.

– Nu får vi börja med att koncentrera oss på att sälja fler och öka produktionen av C70.

Evelina Myrbäck

Evelina Myrbäck

evelina.myrback@sverigesradio.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista