Ökänd bedragerska lurade präst

1:51 min

Hon ljuger, bedrar och lurar folk på pengar. Den norska bedragerskan har härjat i flera år och nu senast i vårt område. I Uddevalla vände hon sig till prästen Kurt Olsson för själavård, men anmälde honom snart till polisen.

Det var i mitten av januari i år som kvinnan, som bland annat utger sig för att heta Marie Kristofersen, Inger Marie Lärke, eller som i det här fallet, Marie Larsson, tog kontakt med Kurt Olsson. Han hade precis hållit en mässa och gick ner för att hälsa på församlingen.

– Då kommer hon fram, annonserar att hon är väldigt sjuk, att hon har spytt blod på vägen till kyrkan, och att hon behövde samtal. Därför bestämde jag mig för att ta det som ett själavårdsfall, säger Kurt Olsson.

Men han anar snart att det är något som inte står rätt till. Han ifrågasätter kvinnan, vilket gör henne arg och snart försvinner hon från Uddevalla. Då börjar samtalen komma från personer som vill ha Kurt Olssons hjälp att få tillbaka de pengar som kvinnan lurat dem på. Och så ringer polisen.

– Polisen har ju ringt och förhört mig, men jag la inte så noga på minnet vad det var för grundförutsättning för jag visste att jag var helt fri, jag hade inte gjort något ont.

Kvinnans anklagelser mot Kurt Olsson är så känsliga att polisen inte låter någon läsa anmälan, trots att fallet är avskrivet. Men kvinnan är fortfarande på fri fot. Enligt flera medieuppgifter har hon i flera år lurat människor i Norge, Sverige och Danmark och är dömd till sammanlagt tre års fängelse.

Men varför hon gör detta är det ännu ingen som har svaret på.

– Jag tror att hon går igång på detta, det är en fin yrkesman i sitt sjuka spår, tror Kurt Olsson som också kommer medverka i programmet Efterlyst under onsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista