Peter Johnsson (S) och Penilla Gunther (KD). Fotomontage: P4 Väst.
Sjukförsäkringen

S: ”Fas 3 är en katastrof”

Debatt om sjukförsäkringen
11 min

Fler allvarligt sjuka ska få möjlighet att stanna kvar i sjukförsäkringen istället för att bli utförsäkrade och gå till Arbetsförmedlingen. Det är några av ändringarna regeringen nu vill göra i sjukförsäkringsreglerna.

Ejie Lundell blev utförsäkrad efter lång tids sjukskrivning på grund av en skada i ryggen. Han hoppade av sitt Fas 3-jobb på grund av sina ryggproblem och nu får han ingen ersättning alls.

– Socialförsäkringssystemet ska ju finnas där oavsett om man är sjuk eller arbetslös. Och det är bara att beklaga att det blivit ett sådant lapptäcke av nya regler och förordningar att människor måste söka försörjningsstöd för att klara sig, det är inte meningen, säger Penilla Gunther, kristdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan.

KD vill göra förändringar, säger hon, och ett konkret exempel är en höjning av ersättningen i Fas 3.

Peter Johnsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan, tycker att hela Fas 3 är en katastrof.

– Det är inte värdigt att ha ett sådant sjukförsäkringssystem, och det påtalade vi redan när regeringen tog fram det här förslaget, som var illa genomarbetat och det fanns en massa remissvar som pekade på just de här situationerna som de här personerna befinner sig i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".