1 av 2
Christoffer Johansson, som går i ettan, har hjälpt till med renoveringen. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.
2 av 2
Nina Jönsson. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.
Uddevalla

Full gas på Östrabo igen

Elev: "Vi har målat golvet"
1:19 min

Fordonsprogrammets verkstad på Östrabogymnasiet i Uddevalla härjades av en anlagd brand i höstas. Nu är den 900 kvadratmeteter stora lokalen renoverad, bland annat med hjälp av elever och lärare på skolan.

– Vi började med att måla golvet, och sedan fick vi hit alla grejer och kunde hänga upp alla verktygstavlor. Det har gått rätt bra faktiskt, sedan det hände, säger Christoffer Johansson, som går första året på fordonsprogrammet.

250 timmars hårt arbete har det kostat för lärare och elever att få sin verkstad användbar igen efter branden i höstas, när var två tonårspojkar bröt sig in på skolan en natt och satte eld på en bil som stod inne i verkstan, och det blev stor förödelse i lokalen.

Men idag invigdes den igen med bubbeldricka och snittar, med högtidstal av politiker, och öppet hus för föräldrar och andra intresserade.

Nina Jönsson, som är lärare i svenska och religion på Östrabogymnasiet, säger att man har lärt sig en hel del av branden.

– Framför allt har vi fått god insikt i hur man hanterar en kris. Och hur man gör det praktiskta arbetet.

– Det är fantastiskt hur alla sluter upp och vilken samarbetsvilja eleverna har visat, när de har fått kasta sig in i andra lokaler, väldigt temporärt.

– Tänk att det ändå har gått, säger Nina Jönsson.

En 16-åring och en 18-åring dömdes i tingsrätten för den anlagda branden. Den äldre dömdes för grov mordbrand, och den yngre dömdes för andra brott i samband med branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".