Foto: Susanna Wictorzon/P4 Väst.
P4 Väst granskar

Utrymningsvägar prickas

Elev: "Bästa vägen är väl ditåt"
1:28 min

Hälften av alla skolor i P4 Västs område fick anmärkning på utrymningen vid räddningstjänstens senaste tillsyn. Det visar en genomgång av tillsynsrapporterna från 164 skolor i vårt område som P4 Väst har gjort.

Christoffer Johansson, som går på fordonsprogrammet på Östrabogymnasiet i Uddevalla tycker att han och hans klasskamrater i alla fall har koll på var nödutgångarna finns.

– Ja, det har vi. Det nödstoppar, och brandlarmet går, och bästa vägen att ta sig ut är väl ditåt, säger Christoffer och pekar mot den stora porten där bilarna körs ut och in till verkstaden.

Det gäller att kunna ta sig ut från vindlande korridorer och trapphus om det börjar brinna. Och räddningstjänsternas rapporter från den senaste tillsynen i våra skolor är ingen rolig läsning.

Utrymningsvägar som är blockerade av möbler, låsta dörrar och fönster som borde vara öppna, slocknade skyltar som borde lysa, utrymningsskyltar som pekar åt fel håll,  ja det finns många varianter på anmärkningar.

I de senaste tillsynsrapporterna från 164 grundskolor och gymnasieskolor i vårt område är det 80 som får anmärkningar på just utrymningsvägarna. 29 av skolorna har brister när det gäller larm.

Enligt Torkel Schlegel, som är chef för rättsenheten på myndigheten för säkerhet och beredskap, är de anmärkningarna särskilt allvarliga: 

– Just när det gäller utrymningssäkerhet och larm och när det gäller alla de åtgärder som ska värna människors liv och hälsa, så är de särskilt högt värderade i lagstiftningen.

– De kraven ska vara uppfyllda helt enkelt, så visst är det allvarliga brister.

Hela granskningen:

Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".