1 av 2
Essam El Naggar, politiker i Uddevalla. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst
2 av 2
Nina Andersson, projektledare för Mötesplatsen i Uddevalla. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst
Uddevalla

”Integrationen inget fiasko”

Folkpartist: ”Misslyckad rubrik från media"
1:37 min

Trots miljontals kronor för att främja integrationen i landet visar studier att segregeringen inte bara ha vidgats utan även fördjupats . Men Essam El Naggar (FP), kommunalråd i Uddevalla kommun, menar att det är fel att kalla integrationen för ett fiasko.

Statistiska Centralbyrån senaste rapport ”Integration – en beskrivning av läget i Sverige” pekade ute både Trollhättan och Uddevalla som två av Sveriges 20 mest segregerade områden.

Studier har visat också att segregeringen inte bara ha vidgats utan även fördjupats, trots att regeringen har spenderat miljontals kronor för att främja integration, och att segregation kan påverka människors livsmöjligheter.

Till exempel är sysselsättningsskillnaderna mellan infödda och utlandsfödda är slående stora. Under första halvåret 2009 var 76 procent av de infödda i arbete, men bara 63 procent av de utlandsfödda.

Ett flertal studier har under åren påvisat att boendesegregation också påverkar skolresultaten; elever som bor i ett invandrartätt område och går i en invandrartät skola löper ungefär dubbelt så stor risk att inte få betyg som gör dem behöriga till gymnasiet, jämfört med dem som både bor i ett område och går i en skola där nästan alla har svenskbakgrund, även när hänsyn tas till skillnader i familjebakgrund. Det är giltiga både i storstadsområden och i övriga Sverige.

Men ändå är integrationspolitiken inget fiasko, menar folkpartisten Essam El Naggar i Uddevalla.

– Det är felaktigt att kalla integrationen för fiasko. Jag tycker att det är en misslyckad rubrik från media.

El Naggar menar att integrationsarbete, oavsett om det är på lokalnivå, regional eller riksnivå, är den en långsiktig process som tar tid, och att Uddevalla kommun har startat i rätt riktning i sin kamp för att motverka utanförskap: Valdeltagandet har ökat och skolresultat har klättrat kraftigt upp.

Däremot erkänner El Nagger att de har misslyckats att motverka segregationen i bostadsområden och pekar ut var felet ligger:

– I nästan alla städer i hela landet man hänvisar man flyktingar till de här tomma lägenheterna som finns i utanförskapsområden som Dalaberg i Uddevalla och Kronogården i Trollhättan. Samtidigt finns det också en kunskapsbrist när man tar emot flyktingar. Jag tycket att man ska visa dem var nästa steg i vart man ska boär och vad det finns för arbetsmarknadsmöjligheter där, säger El Naggar.

Invandrare har det svår att etablera sig på arbetsmarknaden och en del av de hamnar i ett försörjningssystem där inkomsterna är låga. Detta gör att de tvingas söka billiga bostäder som finns i områden som Dalaberg och Hovhult i Uddevalla samt Kronogården, Sylte och Lextorp i Trollhättan.

Essam El Naggar och Nina Andersson som jobbar som projektledare för projektet ”Mötesplatsen – från utanförskap till anställningsbarhet”, berättar för P4 Väst om andra faktorer som kan bidra till det segregerade boendet: Det är den "svenska majoritetsbefolkningens handlingsmönster", alltså attityder hos den infödda befolkningen, hos bostadsbolag, mäklare och banker som bidrar till den etniska boendesegregationen.

Nina Andersson ser orsaker att integrationen inte alltid fungerar:

– Det är inte den ena eller andras fel. Det är mycket systems fel. Många svenskar när man pratar med tycker att vi måste ha större kulturell blandning – men det är väldigt få av de svenskfödda som släpper in både på företag och i familjer.

– Sedan har vi dem med annan kulturell bakgrund som har svårt att förstå att man måste lära sig språket väldigt bra för att kunna flytta in de svenska sammanhangen. Sedan så är det mycket jobb, jobben är en stor garant för få det absolut bäst, tycker Nina Andersson.

Integrationsarbete är en långsiktig och vägen dit är lång, men enligt El Naggar har Uddevalla kommun aldrig jobbat så strukturellt tidigare och att de kommer att lyckas i att motverka utanförskap.

Suzan Quitaz
0522-67 00 25

Fakta: Utländsk bakgrund

Med utländsk bakgrund menas att man antingen själv är född i ett annat land, eller är född i Sverige med föräldrarna som båda är födda utrikes .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".