1 av 2
Frank Hagman, verksamhetsansvarig vid DVVJ. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst
2 av 2
Klicka för grafik
Dalsland

Järnvägarna spårar ur

Underhållet släpar efter
1:08 min

Det är många fel på de svenska järnvägarna som inte lagas i tid och underhållet släpar efter.

I Dalsland finns den lilla järnvägsaktören DVVJ som hyr ut folk och lok till jobb runtom i Sverige. De har märkt försämringen.

– Man skjuter fram vissa investeringar och lägger om planeringen. Om underhållet sköttes i ett jämnt tempo fick man inte de problem som kommer med , till exempel, en hård vinter med mycket tjäle, säger Frank Hagman som är verksamhetsansvarig vid DVVJ.

Bristande underhåll kan till exempel leda till urspårningar och att ledningar blåser omkull. Det stora stamnätet för järnvägen är kraftigt belastat och det är svårt att få tid att göra underhållsarbeten där.

Till de små banorna, som DVVJ som går mellan Mellerud och Bengtsfors, finns det sällan pengar för ett ordentligt underhåll. Underhållsbehovet ökar hela tiden. En orsak är att godstrafiken som mer och mer går på järnväg.

Det är mycket som skrotas ner , både räls och maskiner, och där borde det gå att återvinna mer enligt Frank Hagman.

– Det går att använda räls som plockas bort vid nybyggen. Just nu bygger man nytt mellan Göteborg och Trollhättan och den borttagna rälsen skrotas ner. Den skulle mycket väl kunna användas på en lågtrafikbana som DVVJ, säger Frank Hagman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".