Foto: Evelina Myrbäck/SR Väst
SAAB

Saab har inte betalt hyran

Saabs problem med att betala sina räkningar fortsätter och nu uppger fastighetsägaren Platzer att Saab slutat betala sin hyra helt.

Redan förra sommaren uppstod det en diskussion då Saab bara ville betala en fjärdedel av hyran till Platzer, som äger Saabs gamla växellådefabrik i Göteborg.

Saab hävdade att hyresavtalet ingår i den företagsrekonstruktion som man gått igenom samma år och att man därför, enligt rekonstruktionen, bara skulle betala en fjärdedel av hyran, även för de framtida hyrorna.

Det tyckte inte Platzer som stämde Saab på drygt 25 miljoner kronor och sedan förra året haft en pågående tvist med Saab i tingsrätten.

Under våren har de båda företagen försökt nå en förlikning men nu har det hela tagit en ny vändning efter att Saab inte betalt den senaste hyran alls, det uppger Platzers VD P-G Persson till P4 Väst.

Enligt honom är beskedet från Saab att de väntar på det beslut från Europeiska Investeringsbanken som innebär att de kan sälja sina egna fastigheter och på så sätt få in mer pengar i företaget. Pengarna ska användas till att betala de underleverantörer som under en längre tid vägrat leverera till Saab på grund av obetalda fakturor och som därför gjort att Saabs bilproduktion stått helt stilla i två veckor.

Platzers VD P-G Persson hoppas att EIB:s beslut kommer innebära pengar till Saab och att Platzer åtminstone får betalt de 25 procent som Saab tidigare hävdat är den rätta hyran.

– Sedan får vi fortsätta bråka om de andra 75 procenten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".