Foto: Kristina Stulken/P4 Väst
Vindkraft

Vindsnurrorna ska fällas

Vindkraftsbolagets VD
1:09 min

Bråket om vindsnurrorna fortsätter och nu har försvaret gått till regeringen för att överklaga bygget av nio vindkraftverk i Melleruds kommun.

Sju av dem står redan på plats och bör rivas enligt försvarsmaktens jurist.

Gustaf Ekberg, vd för vindkraftsbolaget Eolus vind, är mycket upprörd och har skrivit brev till försvarsminister Sten Tolgfors.

– Min uppfattning är att försvaret har gått ut med en avsiktsförklaring som innebar att de inte skulle driva överklagandeprocesserna vidare till regeringen. Det visar sig att de agerar på ett helt annat sätt. Min uppfattning är att försvarsmakten anser att mediadrevet har släppt och då flyttar de fram positionerna, säger Gustaf Ekberg.

I höstas hettade det till i debatten om vindsnurrorna i närheten av militära flygplatser och juristerna hävdade att ett antal kraftverk borde rivas.Det handlar om 300 vindkraftverk som redan var byggda inom en fyra mils radie från de svenska militära flygplatserna.

Länsstyrelsen i Västra Götaland avslog försvarsmaktens överklagande och vindkraftsbolagen antog att de redan byggda verken skulle få stå kvar.

Den 18 november skrev försvarsmakten på sin hemsida:

"De vindkraftverk som har byggts på grundval av en bristfälligt tillämpad process och som därför är föremål för överklagande kan på grund av sin placering leda till begränsningar för Försvarsmaktens verksamhet. Begränsningarna i dessa specifika fall kan emellertid accepteras utan avgörande nackdelar för Försvarsmakten. Detta beror på att det rör sig om ett i sammanhanget begränsat antal anläggningar på ett avgränsat antal platser. Försvarsmaktens intresse ligger alltså inte i att dessa vindkraftverk rivs, utan i att den föreskrivna processen respekteras."

Kommentaren undertecknades av generalmajor Gunnar Karlsson.

Men nu går försvarsmakten vidare till regeringen för att få bort vindsnurror som , till exempel, kan störa verksamheten på flygplatsen Såtenäs.

– Det är försvarsmaktens absoluta inställning att de överklagade vindkraftsverken ska rivas. Det säger försvarsjuristen Elisa Saarinen, säger Gustaf Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".