Hotellbrand på Scandic Swania i Trollhättan i januari 2011. Foto: Cecilia Bäcklund
Hotellbranden

Misstänkt för Swaniabranden släppt

Åklagare Sune Johansson
1:17 min

Den 34-årige man som står åtalad för branden på hotell Swania i Trollhättan i slutet av januari i år släpptes idag på fri fot.

– Man kan inte tolka det på något annat sätt än att tingsrätten kommer ogilla åtalet, säger åklagare Sune Johansson. Han kallar det "ett mycket svårt indiciemål" då det inte finns några bindande vittnesuppgifter, eller teknisk bevisning, mot mannen. Därför har det varit svårt att övertyga rätten, även om Sune Johansson hela tiden trott att de skulle gå på hans linje.

– Det har påträffats föremål på den här mannen som kan sättas i samband med branden och på vilket sätt som branden har anlagts, säger han och är själv övertygad om att 34-åringen är den skyldige.

Enligt Sune Johansson finns det inga andra misstänka och om åtalet nu ogillas i tingsrätten säger han att det finns en möjlighet att han kommer att ta åtalet mot 34-åringen till hovrätten.

– Det är mycket möjligt att man ska pröva ett sådant här allvarligt brott i en instans till.

Sune Johansson vill inte göra någon bedömning om det är möjligt att mannen, om åtalet ogillas, återfaller i brott.

– Kommer tingsrätten fram till att åtalet ogilla då måste han anses som oskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".