Foto: Marie Hedlund/SR Väst
Lilla Edet

Stora frågetecken för skolan i Lilla Edet

Oppositionsrådet Peder Engdahl
1:24 min

Igår avgjordes den heta frågan om byskolorna framtid i Lilla Edet. Minoritetens förslag att behålla alla bygdeskolorna vann, eftersom socialdemokraterna backade från sitt ursprungliga förslag om nedläggning.

Därför finns nu stora frågetecken för hur kommunen ska lösa dom stora problemen inom skolan.

--Socialdemokraterna hade en väldig osämja inom sig, det var ju tydligt även under kommunstyrelsens möte, säger det moderata oppositionsrådet Peder Engdahl om majoritetens och socialdemokraternas inre stridigheter.

--De är ju största partiet och de leder ju majoriteten. Och om man inte kan gå framåt tillsammans i en sådan här viktig fråga så måste det spricka någonstans. Och det gjorde det här.

Det är socialdemokraterna som styr Lilla Edet tillsammans med folkpartiet och vänsterpartiet, och den gruppen kunde alltså inte enas om ett gemensamt förslag på fullmäktige igår. Frågan är förstås då vem det är som styr. Ingemar Ottosson är socialdemokratiskt kommunalråd.

--Ja, alltså, vem det är som styr....socialdemokraterna är naturligtvis det största partiet. Men det sprack igår.

Så även inom socialdemokraterna fanns det oenighet?

--Ja, det är ingen hemlighet. Det fanns olika uppfattning om hur vi skulle arbeta med den här lokalfrågan.

Men fortfarande återstår den stora utmaningen med att rädda kvaliten på undervisningen i skolan, som Lilla Edet har fått mycket kritik för. Frågan är om inte beslutet igår att bevara byskolorna gör att det finns mindre pengar att satsa på själva undervisningen.

--Jovisst är det så, säger Ingemar Ottosson.

--Men det har ju varit tydligt hela tiden. Vi får göra andra prioriteringar, göra omvärderingar och försöka hitta en lösning på det här också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".