"Det är nu jobbet börjar"

Bosse Adriansson kommenterar
1:31 min

Det blir en glad påsk för de kämpande föräldrarna i Lilla Edets kommun. Byskolorna blir kvar, det sista hotet avvärjdes i kommunfullmäktige i går kväll.

Men det är nu jobbet börjar, det är nu kommunen skall göra sin hemläxa. Skolinspektionen gjorde för bara någon vecka sedan den här sammanfattningen på sin hemsida efter att ha granskat Lilla Edets skolor.

"Ansvariga för skolan måste nu vidta kraftfulla åtgärder för att säkra att eleverna får den utbildning de har rätt till i en trygg miljö."

Utbildningsnämnden i Lilla Edet konstaterade själv i sin årsrapport för 2010 att den misslyckats med sina två mål: Bättre resultat och bättre trivsel i verksamheten.

Där har politikerna inga namnunderskrifter och manifestationer att snegla på. Det är ett arbete som kommer att kräva tålamod, visioner -och pengar, tro inget annat. Och det i en kommun med ansträngd ekonomi och med en befolkningskurva soms tvärsemot alla politiska ambitioner, pekar neråt.

Kanske det också kräver en politisk samling. Frågan är vem som styr kommunen. Den litet ovanliga regnbågsalliansen S-V-FP som uppstod efter valet hade två olika förslag på fullmäktige i går. Så oppositionen fick igenom sitt, även om skillnaderna inte är så stora. Och nu gäller det inte lokaler, nu handlar det om kvalitet.

Förresten: Glöm inte att Lilla Edet fick mycket uppmärksamhet för ett lyckat matematikprojekt häromåret. Det är för tidigt att räkna ut skolan i Lilla Edet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".