Foto: Jörgen Winkler/SR Väst.
SAAB

Anställda tar helg utan besked

Saabbesked dröjer
1:14 min

De anställda på Saab har nu gått hem för att fira påsk utan att ha fått något besked hur snart fabriken kan komma igång.

Beskedet från Europeiska Investeringsbanken om ett godkännande av Saabs finansieringslösning dröjer och det är oklart när det kommer.

 – Mycket märkligt att EIB dröjer så länge med sitt beslut, säger informationsdirektören på Saab, Eric Geers, till P4 Väst.

– Vi hade hoppats att vi hade kunnat önska våra anställda glad påsk och veta att vi kunde sätta igång  efter helgen att planera för att komma igång med produktionen.

Geers säger att EIB inte varit i kontakt med Saab någon gång sedan Riksgälden skickade vidare sitt godkännande av Saabs finansieringsplan i tisdags.

På EIB vill man heller inte kommentera vad det är som sinkar ett beslut.

– Det är flera parter inblandade, säger Eva Srejber, vice direktör på EIB, men vi kan inte diskutera en av våra kunder med utomstående.

På frågan om EIB kan fatta ett beslut under påskhelgen då de flesta på banken har ledigt svarar hon:

– Vi jobbar med det vi måste.

Skulle det komma ett positivt beslut så kommer det ändå ta minst en vecka innan någon produktion kan komma igång igen i Trollhättefabriken.

– Vi har haft kontakt med våra underleverantörer och de är beredda att leverera till oss så fort vi får klart med pengarna, säger Eric Geers.

Och pengarna ska redan finnas på en svensk bank skriver bankiren Vladimir Antonov på Twitter.

De som jobbar på linan på Saab har fått veta att de ska komma till jobbet på onsdag i nästa vecka men det kommer inte att byggas några bilar utan de kommer att sysselsättas med annat arbete.

Produktionen av bilar kan tidigast komma igång veckan därpå - om det för Saab kommer ett positivt besked från EIB om att Saab får sälja sina fabriksbyggnader och på så sätt få in pengar till driften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".