Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Saabs framtid ännu oviss

Uppgörelsen innefattar flera delar
1:23 min

Det kommer uppgifter om att Europeiska investeringsbanken, EIB gett Saab information kring försäljningen av Saabs fabrikslokaler i Trollhättan. Men vad det innebär vill inte Eva Srejber, vice vd för EIB berätta.

Framtiden för Saab är oviss, men med en försäljning av fabrikslokalerna i Trollhättan skulle det kunna frigöras pengar. Planen är att de sedan ska hyra tillbaka lokalerna av den tänkte nye delägaren, ryske finansmannen Vladimir Antonov.

Riksgälden har redan gett klartecken och Europeiska investeringsbanken, EIB, säger till TT att de tagit ett beslut som de informerat Saab om.

Men Eva Srejber, vice vd för EIB säger att de inte berättar vad det är för beslut de tagit, bara att uppgörelsen innefattar flera delar och att alla parter måste vara klara med sina delar sinsemellan innan helheten är klar.

Men innan allt är klart behövs ett godkännande av Saabs förre huvudägare GM.

Så ännu finns inget klart beslut om vad som kommer att hända med Saab och för underleverantörerna ökar nu oron.

Sven-Åke Berglie, VD för Fordonskomponentgruppen menar att det kan bli tal om varsel, snart, om de inte får något besked.

– Om man inte kommer igång med produktionen, det finns inga andra besked, så det ända besked jag som leverantör har att gå på är att det inte finns någon produktion och ingenting att leverera. Jag kan inte gå vidare med det utan måste vidta åtgärder.

Är det i allra värsta fall?

– Jo visst men vi är inte långt därifrån nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".