Saab

Tiden rinner iväg för Saab

Talesperson: "Klarar sig inte lång tid"
1:15 min

Tiden rinner ut för Saab. Senast på onsdag måste det finnas ett svar på hur finansieringen ska lösas i framtiden.

Idag kommer Vladimir Antonov till Stockholm för att träffa Riksgäldens chef Bo Lundgren. Exakt vad mötet kommer att handla om är inte känt.

– Löser det här inte upp sig måste vi lösa det på något annat sätt. Vi har tittat på olika kassaflöden och det är ingen lång tid det klarar sig. Senaste tisdag eller onsdag måste situationen med EIB vara löst, säger Lars Carlström, som är den ryske bankiren Antonovs svenske talesman.

Saab har ekonomiska problem och ett sätt att lösa det är att sälja Saabs fastigheter till den ryske bankiren Antonov. Bland annat är Saab skyldig över 100 miljoner kronor till sina underleverantörer, enligt Christer Palm som är ordförande för Fordonskomponentgruppen – branschorganisationen för underleverantörerna.

Europeiska investeringsbanken, som lånat ut pengar till Saab, grunnar nu på om den kan godkänna det nya avtalet och har ställt upp flera krav som är svåra att möta enligt Carlström.

På onsdag är produktionspersonalen på Saab inkallad för att få information och många är nervösa inför beskedet.

Det är också svårt att hitta nya investerare innan krisen med EIB är löst.

– Det var ett spår som vi initierat innan den här krisen kom och den massiva mediebevakningen har påverkat många banker. Det gör att den diskussionen ligger på is just nu tills dess att läget förhoppningsvis har stabiliserat sig. Just nu är det ingen lösning för dagen, säger Lars Carlström.

Under dagen kommer det också att föras diskussioner mellan Saab och EIB. Det säger Gunilla Gustavs vid Saabs informationsavdelning till TT.

– Det kommer att bli en hektisk dag.

Vårens Saabkris

Här får du en kortfattad sammanfattning över vad som hänt runt Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".