Saab

Regeringen beredd om Saab går i konkurs

Tony Klasén väntar hemma
3:56 min

Regeringen har ingen plan B för att rädda Saab om EIB sätter stopp för fastighetsaffären. Samtidigt förbereder nu regeringen åtgärder om Saab skulle gå i konkurs.

Det är med lån från EIB som Saab kan räddas. Om den processen går om intet, så har regeringen ingen plan B för att rädda Saab, enligt finansminister Anders Borg.

– Vi är beredda att bidra med att det finns den här typen av långsiktiga lån som EIB erbjuder, och det är naturligtvis det som är utgångspunkten. Sen måste Saab säkra att de har en affärsplan så att de säljer bilar och har intäkter som täcker kostnaderna, säger Borg till TT.

– Det här är den möjlighet som finns, att titta på de här lånen, och Saab måste naturligtvis uppfylla de villkor som EIB ställer för att man ska kunna gå vidare med detta och sedan måste GM fatta sina nödvändiga beslut, säger han.

Borg vill inte säga om regeringen har några speciella invändningar mot den ryske affärsmannen Antonov.

– Det är naturligtvis så att det ska ske en prövning i enlighet med de avtal som finns och den görs av Riksgäldskontoret, EIB och GM och andra som är inblandade. När den prövningen är avslutad så ska regeringen förhålla sig till detta. Regeringen gör ingen annan bedömning, säger Borg.

Han ville inte svara på om regeringen kände till att EIB skulle ställa de här hårda kraven på Saab som man nu gör.

– Det är ju upp till EIB att ställa de krav som man anser är nödvändiga för att skydda skattebetalarnas intressen och att vi har bra villkor för de här lånen. Man måste naturligtvis värna om de anställda i Trollhättan men man måste också göra det utan att riskera skattebetalarnas pengar, säger Anders Borg.

Näringsminister Maud Olofssons pressekreterare Johanna Martin säger till tidningen Aftonbladet att regeringen har olika verktyg att ta till i form av utbildningspaket och arbetsmarknadsåtgärder om det skulle sluta illa för Saab.

– Men vi går inte händelserna i förväg, säger hon.

– Nu gäller det att hitta en bra lösning.

Tony Klasén i Vargön som jobbar på Saab, säger till P4 Väst att han har börjat tänka på alternativ, om det värsta skulle hända.

– Visst, jag skulle kunna tänka mig att sätta mig på skolbänken. Men då får det komma något utbildningspaket eller någonting, för det är ändå en ekonomisk fråga för man har fortfarande en familj att försörja, säger han.

Vad tror du kommer att hända?

– Jag hoppas ju innerligt att det överlever. Jag kan tycka att, här har vi en person som vill gå in med pengar och satsa i företaget. Varför inte låta honom göra det, vad är problemet? Och varför ska de ställa sådana krav gentemot honom hela tiden? Går han in och satsar pengar, och har de pengar som behövs, så låt han göra det då, säger Tony Klasén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".