Riksgäldens chef Bo Lundgren uttalar sig för det samlade medieuppbådet på Riksgäldens kontor i centrala Stockholm på tisdagen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Antonov utfrågad om sina ambitioner med Saab

Riksgälden har utrett Antonov
1:14 min

Mötet mellan den ryske affärsmannen Vladimir Antonov och Riksgälden som startade i Stockholm tidigare i dag är nu avslutat. Det meddelar chefen för Riksgälden Bo Lundgren.

Produktionen i Saabfabriken har stått stilla i tre veckor. Nu vill finansmannen Vladimir Antonov försöka att hitta en lösning och få hjulen att börja snurra. Under eftermiddagen och kvällen träffade han Riksgälden.

– Vi har diskuterat bakgrund och vad ambitionen är om Antonov blir ägare i Saab. Nästa steg är att vi sätter oss ned och utvärderar vad vi ska ta för eget beslut och även lämna ett underlag till regeringen för deras beslut, säger Bo Lundgren till nyhetsbyrån TT.

Enligt Lundgren bör Riksgälden förhoppningsvis kunna fatta beslut inom några dagar.

Hemlighetsmakeriet kring mötet har varit stort. När det inleddes var Unni Jerndal, kommunikationschef vid Riksgälden, mycket förtegen om vad som skulle avhandlas.

– Jag har inte några stora budskap. Mötet mellan Riksgälden och Vladimir Antonov pågår i detta nu och vi kommer att tala om när mötet är avslutat, sa Unni Jerndal.

Uppgifter pekar dock på att det som sades handlade om Saabs framtid i ett lite längre perspektiv.

– Det här mötet handlar om ägarprövningen, frågan om Vladmir Antonov ska komma in som delägare i Saab på längre sikt. Det handlar inte om den akuta finansieringsfrågan, att snabbt få fram pengar, där Antonov också är involverad, rapporterar Ekots reporter Sören Granath.

Europeiska investeringsbanken, EIB, har tagit ställning till Saabs begäran om att få sälja sina fabriksfastigheter för att få loss kapital. Men en sådan lösning har villkorats, dessutom kräver den saken ett formellt godkännande från tidigare ägaren General Motors.

De anställda på Saab ska infinna sig på fabriken i morgon, onsdag. Men någon produktionsstart är inte aktuell.

Ekot


Vårens Saabkris

Här får du en kortfattad sammanfattning över vad som hänt runt Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".