Daniel Ligne. Foto: Svenska jägareförbundet.
Dvärgbandmasken

Rävgodis kan stoppa smitta

"Man sprider små paket"
1:26 min

Avmaskningsmedel utanför rävgryten kan bli lösningen för att hindra spridning av dvärgbandmasken. Ett annat sätt att hindra smittspridning är att skjuta de rävvalpar som föds nu i sommar.

Nästa steg i arbetet med att bekämpa dvärgbandmasken är nu på gång. I dagarna ska företrädare för Jägarförbundet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket diskutera hur man ska hindra att de rävvalpar som kommer att födas till sommaren sprider smittan vidare.

Ett sätt skulle kunna vara att helt enkelt minska rävstammen genom att skjuta ungrävarna innan i det smittade området.

– Och då får vi antagligen en invandring istället för en utvandring från just det här området. Då skulle vi kunna hålla kvar och kanske till och med eliminera smittan i det här området, säger Daniel Ligné är biträdande riksjaktsvårdskonsulent.

En mindre drastisk metod är att lägga ut maskmedel i närheten av rävarnas bon.

– Man sprider små paket, ungefär som margarinpaket som man fick i skolbespisningen när man var liten, där man har petat in maskmedlet, så sprider man det i skogen och hoppas att rävarna äter och avmaskar sig själva.

Det första fyndet av dvärgbandmask gjordes i februari i en räv som skjutits i Lane Ryr i december förra året. Efter det har 3 000 rävar samlats in av lokala jägare för analys på Statens veterinärmedicinska anstalt . Ytterligare ett fall av dvärgbandmask har hittills hittats i de insamlade rävarna.

Och om det blir aktuellt att begränsa smittan med avmaskningsmedel blir jägarnas roll bli att lokalisera rävlyorna i området kring Lane Ryr:

– Om vi på något effektivt sätt kunde kartlägga var rävgryten finns, då skulle vi kunna lägga ut maskmedlet ganska nära där rävarna finns. Det tror jag skulle vara det allra mest effektiva, säger Daniel Ligné.

Jordbruksverket, SVA och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda hur spridning av dvärgbandmasken ska begränsas. Det arbetet ska vara klart senast den 30 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".