Apotekschefen Josefin Fredriksson i Åmål har svårt att hitta personal. Foto: Charlotte Andersson/P4 Väst.
Arbetsmarknad

Stor brist på apotekspersonal

Apotekschef: "Utmaning att få personal"
1:12 min

Bristen på farmacevter hotar etableringsvågen av nya apotek. Det är framförallt svårt att hitta recptarier som vill flytta ut på landet.

Det har Josefin Fredriksson upplevt. Hon är apotekschef på Apoteket Hjärtat i Åmål.

– Det blir svårare att få tag i kompetenta medarbetare. Folk väljer att stanna kvar där de har pluggat vilket blir de större städerna. Här, i de mer glest befolkade områdena, blir det en utmaning att få tag på personal, säger Josefin Fredriksson.

2009 avreglerades apoteksmarknaden och 200 nya apotek har öppnats sedan dess. Det betyder att utbildade receptarier är hett efterfrågade. Utbildad personal behövs för att det ska vara säkert att rätt medicin lämnas ut till patient.

Bristen på personal medför att det kan bli långa köer för att få recptbelagda mediciner. Men det kan också innebära att det blir svårt att starta nya apotek och kanske till och med svårt hålla igång de gamla.

– Bristen på utbildad personal kommer sannolikt att vara ett antal år. Det finns planer på att öppna ett stort antal nya apotek och dessutom kommer det att bli ganska stora pensionsavgångar de kommande åren. Det innebär säkerligen att det blir brist på receptarier och även apotekare i framtiden, säger Thony Björk som ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".