Viljo Nousiainen och Patrik Sjöberg 1995. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.
Friidrott

”Vi såg det pågå”

Klubbordförande: "Han var det stora tränarnamnet"
1:23 min

Den före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg skapar rubriker just nu, när han i sin bok skriver att hans tränare och styvpappa Viljo Nousiainen utsatt honom och andra för sexuella övergrepp.

Christian Persson är ordförande i friidrottsklubben Hälle IF och har som friidrottstränare sett det här pågå under 25 års tid.

– Vi som har arbetat parallellt i Västsverige och såg Viljo i sitt arbete, såg hela tiden de här småpojkarna som han hade med sig på träningarna, och som man visste bodde hemma hos honom, säger Christian Persson.

Men det fanns aldrig en tanke på att någon skulle säga till, eller fråga småkillarna om vad som pågick. Viljo Nousiainen var en generation äldre, och hade hög status.

– Han var det stora tränarnamnet i Sverige vid den här tiden.

Däremot tycker Christian Persson att man kan undra varför ingen i Svenska Friidrottsförbundet, hans förening eller att ingen i  Göteborgsdistriktet som var hans arbetsgivare ställde frågor.

– De får fundera över detta, och gör det säkert också, säger Christian Persson.

Riksidrottsförbundet vill att regeringen öppnar belastningsregistret för att förhindra att sådant här händer igen. Regeringen tycker inte det är en bra idé.

Christian Persson tycker frågan är svår.

– Det finns en omfattande juridisk komplexitet innan man skulle kunna få en sådan här förändring till stånd. Dessutom hade Viljo inte fastnat, han fanns inte i belastningsregistret, säger Christian Persson.

Det man kan lära sig av den här händelsen är vikten av att föräldrarna engagerar sig inom idrottsorganisationerna.

– Det var det som saknades i de här pojkarnas fall, säger Christian Persson.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".